Verwarmen met een hr houtkachel

Kan een hr houtkachel, zoals de Tigchelkachel of Tigchel finoven, elk gebouw verwarmen? Een woning of kantoorruimte optimaal verwarmen met een accumulerende houtkachel is zeker mogelijk, maar wel afhankelijk van een aantal punten. Een goede isolatie is een van de randvoorwaarden en het is ook van belang dat de capaciteit van de houtkachel goed aansluit bij de afmeting/ inhoud van het gebouw. Een accumulerende houtkachel geeft een erg getemperde warmte gedurende een langere tijd met een begrensde capaciteit (een soort basiswarmte). Wil men én behaaglijk wonen én zuinig stoken, dan is isoleren dus een must. Isoleren geeft u het later ook het grootste comfort en heeft het hoogste financiële rendement! Anders dient er met behulp van de CV-gasketel, of een andere verwarmingsbron, bijverwarmd te worden. Wij kunnen u ook uitgebreid informeren over (natuurlijk) isoleren en kunnen daarbij tevens een warmtebeeldcamera meting uitvoeren. Wat betreft het isoleren kan grofweg worden gezegd:

  • In een niet geïsoleerd gebouw (Rc-waarde < 1) zal een Tigchelkachel of Tigchel finoven weinig, of geen warmtebijdrage kunnen geven.
  • In een matig geïsoleerd gebouw (Rc-waarde > 1 – < 2,5-3,5) zal een Tigchelkachel of Tigchel finoven gedeeltelijk een warmtebijdrage geven.
  • In een goed geïsoleerd gebouw (Rc-waarde > 2,5-3,5) zal een Tigchelkachel of Tigchel finoven een belangrijke warmtebijdrage kunnen geven.

De Tigchelkachel is van de twee houtkachels de kleinste kachel en heeft derhalve ook de minste capaciteit. Met een Tigchel finoven kan door middel van een grote stookkamer en een grote massa steen een hogere warmtecapaciteit worden behaald. De Tigchelkachel is in onderstaande situaties dan ook niet of minder geschikt:

  • In gebouwen waar tijdelijk en vrij snel warmte nodig is, zoals in kerken, sporthallen en vergaderruimtes.
  • In gebouwen met veel glasoppervlak, zoals serres en in kassen.
  • In grote woonboerderijen waarin zich buitengewoon grote woonkamers bevinden.
  • In gebouwen met veel kamers, waarbij deze zich op grote afstand bevinden van de houtkachel.

Een grote of juist gematigde warmteafgifte?

Een warmte accumulerende houtkachel geeft een getemperde warmte, altijd een zeer beheerste warmteafgifte, gelijkmatig verspreid over een hele dag. De massieve/dikke “accumulatie” wanden van de Tigchelkachel of Tigchel finoven, voorkomen dat het te warm wordt. Dit in tegenstelling tot stalen kachels, welke het veelal “snikheet” stoken.

Warmteaccumulerende houtkachels branden in vergelijking met “gewone” metalen kachels kort en hevig. Echter, de wanden van de Tigchelkachel of Tigchel finoven slaan deze warmte op en zijn daarom te vergelijken met een soort “fijnafstelling”. Heel langzaam én tevens ook heel geleidelijk, stijgt de temperatuur een aantal graden bij het stoken. Na de stookbeurt neemt na verloop van vele uren (12-24u) de warmteafgifte heel langzaam af. Het moment van de nieuwe stookbeurt is dan het eigenlijke regelen van de temperatuur. Dit is -afhankelijk van externe factoren zoals oa. isolatiegraad van de woning- niet vaker dan één à twee keer per dag. Daarnaast speelt ook nog het zelfregulerend effect van het sóórt stralingswarmte een rol. Langgolvige stralingswarmte -zoals de Tigchelkachel of Tigchel finoven levert- is namelijk het meest actief bij een groot temperatuursverschil, zoals bijvoorbeeld bij het opwarmen van de (koude) woning. Als de woning op temperatuur is en de zon komt er plotseling bij, dan wordt -doordat het temperatuursverschil afneemt- de straling dus ook vanzelf minder, wat in een vrij stabiele/aangename gevoelstemperatuur resulteert.

Wanneer is het aan te raden de houtkachel te stoken?

‘s Avonds stoken is in de regel het belangrijkste moment,  1/ omdat de meesten onder ons hiervoor dan de tijd vrij hebben en 2/ ook het opwarmen/het warm houden van de kachel en de woonkamer vindt dan het beste plaats. Een ochtendstook kan het beste alleen op de donkere (koude) dagen van het jaar plaats vinden (een extra stookbeurt).

Een Tigchelkachel of Tigchel finoven is ook zeker geschikt voor mensen die dagelijks langere tijd van huis zijn. Elk moment van de dag is het huis een behaaglijke temperatuur. Het enige wat hoeft te gebeuren is ’s avonds een of twee uren de houtkachel te stoken. De woning wordt daarmee hoofdzakelijk verwarmd en eventueel kan af en toe de CV bijspringen.

Klik hier voor meer informatie over een optimale houtstook.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht ‘Vraag en antwoord‘.

Klik hier voor meer inspiratie of bezoek onze showroom in Toldijk (nabij Zutphen, Gelderland) om meerdere Tigchelkachels en Tigchel finovens in het echt te bekijken.