Bekijk referenties van Werking Tigchel finoven

Werking Tigchel finoven

De Tigchel finoven geeft heerlijke stralingswarmte af gedurende 12 tot 24 uur. De Tigchel finoven, ook wel leemkachel, wordt met hout gestookt en kan met één stookbeurt van ongeveer 1,5-2u gedurende 12-24uur de desbetreffende ruimte verwarmen. Hoe werkt dat proces precies? Deze Tigchel finoven hanteert het tegenstroomprincipe. De hete verbrandingsgassen die vrijkomen bij het stoken van de kachel worden door de gehele kachel geleidt. De stenen massa waar de kachel van gemaakt is, slaat deze warmte van de gassen op. De vuurvaste stenen van de kachel geven gedurende lange tijd deze warmte (stralingswarmte) af aan de omgeving.

Dankzij de unieke warmte eigenschappen van de Tigchel finoven betekent dit in de praktijk dat de kachel slechts één of twee keer per dag (ongeveer 1,5-2u) gestookt hoeft te worden en de rest van de tijd heeft u er geen omkijken naar en toch houdt u uw kamer dag en nacht lekker warm.

In vergelijking met andere houtkachels (metalen, open haard, speksteen etc.) is de Tigchel finoven uiterst efficiënt. De temperatuur in de stookkamer kan wel oplopen tot 1000°C. Door deze optimale verbrandingstemperatuur wordt een efficiënte en schonere verbranding gerealiseerd. Klik hier voor meer informatie over houtkachel vergelijkingen.

 

Hoofdverwarming en klimaatneutrale woning

Tigchel finovens zijn uitermate geschikt als hoofdverwarming, maar kunnen ook prima ingezet worden naast een bestaande CV. Door het inzetten van een warmte wisselaar kan de leemkachel ook worden aangesloten op de CV, vloer- en/of wandverwarming. Hierdoor bereik je met de warmte van de houtkachel een nog groter oppervlakte en maak je de CV bijna overbodig. Klik hier voor meer informatie over de extra opties van een Tigchel finoven.
Daarnaast is een Tigchel finoven uitermate geschikt voor het verwarmen van Laag-energie-woningen (LEW) en de Passief huizen. De sterk getemperde warmteafgifte past uitstekend in dit type huizen. Het betreft hier bovendien de Max-Low-techniek of Passief-techniek kachels.

 

Haardhout

Alle onbehandelde houtsoorten zijn geschikt om te branden in de Tigchel finoven, als ze maar droog zijn. Wilg, populier, naaldboom en pallethout branden goed in deze kachels zonder de bij stalen kachels bekende problemen als roetafzetting en schoorsteenbrand.  Droog onbehandeld afbraakhout en hout van wegwerppallets is ook te gebruiken. Een vochtpercentage van circa 15-20% is voor alle houtsoorten optimaal. De lichte houtsoorten zijn zelfs beter dan de harde soorten. Kijk voor meer uitgebreide informatie op de stookwijzer (Stookwaarden inheems brandhout).
.

Tigchel finovens = efficiënt comfort

Tigchel finovens functioneren met een maximaal warmterendement zonder gebruik te hoeven maken van elektriciteit. Autonoom brandend op haardhout en een lange levensduur, beschikt u over een kachel uit de top van het warmte leverend segment. Een waardevolle investering voor nu en de toekomst!

Vind nog meer informatie over Tigchel finovens bij vraag en antwoord.

Heeft u toch nog vragen of wilt u graag advies, neem dan contact met ons op via 0575 432 331 of info@ecofinovens.nl. Wilt u graag een Tigchel finoven in het echt bekijken, kom dan naar onze showroom in Toldijk (nabij Zutphen, Gelderland).