Metalen houtkachel vs Tigchelaar kachels

Wat is het verschil tussen een metalen houtkachel en een Tigchelkachel of Tigchel finoven? Het verschil zit hem vooral in de continuïteit van warmte en het warmterendement. Bijna elke kachelfabrikant claimt tegenwoordig de uitdrukking Hoog rendement. Toch stookt men brandhout vaak nog in metalen kachels, eigenlijk in de oorspronkelijke kolenkachel. Vroeger kreeg men, met gelijkmatige kolenstook een comfortabele, “aaibare” kachel. Met hout gestookt, wordt zo’n kachel kortstondig heel heet en fluctueert de temperatuur heel sterk door almaar tussentijds bijvullen. Een gelijkmatige warmteontwikkeling is dan alleen af te dwingen door het vuur ‘af te remmen’, smeulend te houden. Een smeulend vuur is een zeer slechte manier van hout verbranden, wat veel rookontwikkeling/vervuiling geeft. Daarmee wordt niet alleen de kans op een schoorsteenbrand groot, maar ontstaat ook het risico van koolmonoxidevergiftiging!

Schoon stoken en rendement

Bij een grote warmtevraag, dus bij heet opstoken, kun je brandhout in een metalen kachel wel redelijk schoon verbranden. Het opwarmen van een kamer gaat dan snel, maar door het korte traject binnen de kachel verdwijnt een groot deel van de warmte via de schoorsteen. Dan is een laag warmterendement haalbaar. In een Tigchelkachel of Tigchel finoven is een kortstondige, hoge temperatuur verbranding standaard en leggen de rookgassen daarna nog een lang traject af voor ze de kachel verlaten. Op die manier wordt veel warmte verzameld en een hoog warmterendement bereikt. De steenmassa van een Tigchelkachel of Tigchel finoven slaat alle hitte op, zodat hij aan de buitenkant niet te heet wordt maar “aaibaar warm” blijft en gelijkmatig en lang nastraalt.

Soorten brandhout

Bij zo’n hoge verbrandingstemperatuur en optimale verbranding geven alle houtsoorten per kilogram evenveel warmte. Ook de lichtere houtsoorten, bijvoorbeeld wilgen en populier, zijn dan prima.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht ‘Vraag en antwoord‘.

Klik hier voor meer inspiratie of bezoek onze showroom in Toldijk (nabij Zutphen, Gelderland) om meerdere Tigchelkachels en Tigchel finovens in het echt te bekijken.