Houtkachel van Chamotte

Waarom is een houtkachel van Chamotte het beste? Kachels voor houtverbranding zoals we die tegenwoordig veel kennen, worden veel van staal of gietijzer gemaakt. Oorspronkelijk werd een stalen kachel gebruikt voor het verbranden van kolen. Daarnaast zijn er ook warmte accumulerende kachels die speciaal voor houtstook zijn ontwikkeld. Deze Slow release heaters is de officiële Europese benaming, is een houtkachel die warmteopslag kan creëren. Warmte accumulerende houtkachels zijn bijna allemaal voor > 90% van steenachtig materiaal gemaakt, van natuursteen (speksteen) of van industriële (bak)steen, of chamotte/kleisteen of andere betonachtige soorten.

Met de hoge warmtegeleiding van gietijzer en staal is het bijna onmogelijk een optimaal houtvuur te laten ontstaan. Gewoon beton is in houtkachels slechts toe te laten op plaatsen waar de temperatuur laag blijft, lager dan 300°C. Deze temperatuur is voor houtverbranding net boven de ontbrandingstemperatuur en te laag en beton zal daarom slechts ‘op afstand’ toe te passen zijn. Speksteen wat een warmtegeleiding heeft wat 8 X lager is dan staal, geeft een veel gunstiger eindresultaat. De warmteaccumulatie, het langer warm blijven wordt hierdoor evenredig langer. Een speksteenkachel creëert bovendien een aanmerkelijk betere houtverbranding, maar het is nog niet optimaal eindresultaat. De maximale toelaatbare temperatuur op speksteen is ook rond 350°C en voor een optimale verbrandingstemperatuur is dit te laag. Chamotte (gebakken vuurklei/ porselein) is een industrieel, vuurvast product. Chamotte is in deze vergelijking het lichtste materiaal en om hetzelfde gewicht te krijgen is hiervoor een groter volume nodig en zijn de muren automatisch dikker. Door de lage warmtegeleiding zal het houtverbranding minder snel afkoelen en het aantal graden temperatuurstijging wel 2–3 X hoger oplopen dan in een speksteenkachel. Het aantal graden temperatuurverhoging geeft een evenredig hogere warmteaccumulatie. Chamotte kachels hebben in deze vergelijking het beste eindresultaat en zijn hiermee de ware Slow released heaters. Klik hier voor meer informatie over kachelmateriaal vergelijkingen.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht ‘Vraag en antwoord‘.

Klik hier voor meer inspiratie of bezoek onze showroom in Toldijk (nabij Zutphen, Gelderland) om meerdere Tigchelkachels en Tigchel finovens in het echt te bekijken.