Duurzaam

Tigchelkachels & -finovens zijn duurzaam en besparend voor het milieu en uw portemonnee. Een Tigchelkachel en -finoven zijn duurzame warmte accumulerende houtkachels die vanaf het moment van plaatsing direct rendement opleveren. Naast de aangename stralingswarmte en de beperkte uitstoot zorgt het stoken van hout dat de kosten voor de gasgestookte CV aanzienlijk dalen en dat de CV (bijna) geheel overbodig wordt. Met één of twee stookbeurten wordt een ruimte 12 tot 24 uur met stralingswarmte verwarmd. Op deze manier heeft u zelf meer invloed op de hoogte van uw stookkosten.

tigchel finoven houtkachel Brandstofkosten-en-besparing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Tigchelkachels en -finovens zijn op meerdere punten als duurzaam te bestempelen.

100% Nederlands product

De Tigchelkachels en -finovens worden beiden geheel geproduceerd in Nederland door Tigchelaar tegelkachels in Heerenveen. De kachels worden speciaal op bestelling geproduceerd en de levertijd bedraagt tussen de 6 tot 12 weken.

Geavanceerde stookkamer

Beide kachels beschikken over een geavanceerd verbrandingssysteem. Het stookhout wordt geplaatst in de speciaal ontwikkelde hoog-rendement stookkamer waar de verbrandingstemperatuur zeer hoog kan oplopen. Deze verbranding wordt nog verder geoptimaliseerd, door de bijzondere verdeling van de verbrandingslucht via de tientallen nozzels (inblaasmondjes). Door de bouwvorm van deze ruimte vindt er aanvullend nog een ‘naverbranding’ plaats; alles uit het stookhout wordt op deze wijze zo volledig mogelijk verbrand voor optimale warmteopwekking. Hierdoor is er niet alleen minder hout nodig dan bij de traditionelere houtstook systemen, maar zijn tevens de afgevoerde rookgassen vrijwel geheel ontdaan van reststoffen. Goed voor mens en milieu. Dit wordt bevestigd door onderzoek van NIBE, waaruit blijkt dat beide kachels als warmtebron de beste keuze zijn vanuit zowel het binnen- als het buitenmilieu gezien.

Naast het geavanceerde verbrandingssysteem heeft de stookkamer van de Tigchelkachel en -finoven nog een groot voordeel. De stookkamer wordt namelijk opgebouwd uit allemaal verschillende losse vuurvaste componenten. Mocht de stookkamer onverhoopt zijn beschadigd, dan hoeft alleen het desbetreffende onderdeel te worden vervangen en niet de gehele stookkamer. Geen kostbare reparatie en sloopwerk, maar van binnenuit vervangbaar en makkelijk uit te voeren door de toegang tot de stookkamer via de stookdeur(en).

Levensduur & onderhoud

Een Tigchelkachel of -finoven kan levenslang mee. Beide kachels zijn gemaakt van hoogwaardig en duurzaam materiaal, waaronder vuurvast chamotte beton (stookkamer, Tigchelkachel), leemstenen en leemmortel (Tigchel finoven). Door het los-stapelbare systeem van een Tigchelkachel is deze zelfs verhuisbaar.

Een Tigchelkachel en een Tigchel finoven vragen erg weinig onderhoud. Om de 2-5 jaar kunnen wij een controle uitvoeren en eventueel daarbij het inwendige schoon zuigen. Het is aan te raden om dit eens in de drie jaar te herhalen, afhankelijk van uw stookgedrag. De rookgasafvoer (schoorsteen) dient wel elk jaar te worden geïnspecteerd en geveegd.

Natuurlijke brandstof

Hout is geen fossiele brandstof zoals olie, gas etc. Door brandhout voor de hout-/ massakachel te gebruiken is de CO2 uitstoot neutraal. Door deze de unieke stookwijze -waarover meer op deze site te lezen valt- is de emissie van CO2 en fijnstof bij deze kachels naar een minimum teruggebracht.

Nog hoger rendement met luchtwarmte systeem

Door de Tigchelkachel of Tigchel finoven te combineren met een luchtwarmte systeem kunt u andere ruimtes en het tapwater gelijktijdig verwarmen met de warmte van de houtkachel. Deze oplossing is geschikt voor vrijwel iedere situatie. Het is zelfs mogelijk om geheel van het gas af te gaan en kunt u uw gasaansluiting opzeggen.

Terugverdientijd

De prijs van een accumulerende houtkachel is ongeveer twee tot drie keer hoger in vergelijking met een stalen houtkachel, maar ongeveer gelijk aan de prijs van een nieuw te bouwen open haard. De aanschafprijs van een accumulerende houtkachel is na een aantal jaren terug te verdienen (afhankelijk van de grootte, het stookgedrag, de houtprijs en de isolatiewaarde van een huis).

De Tigchelkachel en/of -finoven is een uitstekende keuze voor iedereen die het huis op een natuurlijke manier aangenaam wil verwarmen, graag een mooi ontwerp en design wilt en dit alles in combinatie met energie en kosten besparen met het milieu in het achterhoofd.

Heeft u vragen of wilt u graag advies, neem dan contact met ons op via 0575 432 331 of info@ecofinovens.nl. Wilt u graag een Tigchelkachel of -finoven in het echt bekijken, kom dan naar onze showroom in Toldijk (nabij Zutphen, Gelderland).

Klik hier voor meer inspiratie.