Bouwen van een Tigchelkachel of Tigchelfinoven

Wat komt er bij de bouw van een Tigchelkachel of Tigchel finoven kijken? Een Tigchelkachel wordt vaak al in een halve dag opgebouwd. Met een paar bijkomende werkzaamheden is het in de regel in één werkdag te voltooien. Het bouwen van een “op maat gemaakte” Tigchel finoven kan meerdere dagen (3-7) in beslag nemen. Dit is afhankelijk van de grootte en het ontwerp.

Het gewicht van de kachel in combinatie met een houten vloer

Het gewicht van een Tigchelkachel van 600kg – 800kg, kan in veel situaties op een houten vloer rusten. Wel wordt er van te voren gekeken naar de conditie van de betreffende vloer. Mocht het nodig zijn, dan kunnen een paar ondersteuningen er voor zorgen dat het vertrouwd is om tot plaatsen over te gaan. Voor grotere gewichten is een betonnen ondergrond wel noodzakelijk of we maken van te voren een fundering.

Geschikte schoorsteen

Onze deskundigen kunnen ter plekke bekijken of deze geschikt is, of dat er wat aan dient te worden verbeterd. De minimale doorsnede moet bijvoorbeeld 15 cm zijn. De Tigchelkachels kunnen zowel een aansluiting aan de achterkant krijgen (op verschillende hoogtes), als aan de bovenkant. Een aansluitpunt hoeft dus, voor wat de Tigchelkachel betreft, geen probleem te zijn. Mocht het aanleggen van een nieuwe schoorsteen om wat voor reden dan ook moeilijk uitvoerbaar zijn, een Tigchelkachel kan ook eenvoudig -middels een ventilator- op een muurrooster aangesloten worden. De ‘trek’ wordt dan door de ventilator gemaakt. Deze kan zowel aan de buitenmuur, als op het dak worden bevestigd. Een elektrische aansluiting in de buurt van de kachel is dan wel een vereiste. Bij een adviesbezoek worden de verschillende mogelijkheden allemaal met u besproken.

Luchtaanvoer Tigchelkachel

Het is niet bij elke woning noodzakelijk om een aparte luchtaanvoer voor de Tigchelkachel te maken, dit is afhankelijk van de bestaande situatie.

  • Bij oudere woningen is het op een kier zetten van een raam voldoende om de kachel van genoeg lucht te voorzien. (Hout verbranden en “natuurlijk” ventileren vindt dan gelijktijdig plaats). Wanneer het hout opgebrand is, kan het raam weer gesloten worden.
  • In nieuwe(re) woningen -voorzien van een Balansventilatie (een betere benaming is Garantieventilatie)-, mag ook (toch wel) handmatig worden ‘gelucht’ en kan met een raam op een kier, of via een open ventilatierooster, er voldoende luchtaanvoer zijn. Wanneer het hout opgebrand is, kan het raam of het rooster worden gesloten en neemt de Garantieventilatie het ventileren weer over.
  • Alleen bij woningen uitgerust met een mechanisch afzuigsysteem (ventileren vindt plaats op basis van onderdruk), is het aan te raden de kachel een eigen, aparte aanvoerbuis te geven. De luchtaanvoer naar de kachel kan dan vanuit een goed geventileerde kelder of kruipruimte plaats vinden, of via een doorlopende grondbuis in de kachel komen.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht ‘Vraag en antwoord‘.

Klik hier voor meer inspiratie of bezoek onze showroom in Toldijk (nabij Zutphen, Gelderland) om meerdere Tigchelkachels en Tigchel finovens in het echt te bekijken.